За жените, които обичат прекалено силно – 2 част

За жените, които обичат прекалено силно – 2 част

Продължение…..
Да обичаме прекалено – как да се избавим от това
Ако човек е способен да обича продуктивно и творчески, той обича и себе си; ако може да обича само другите, значи изобщо не може да обича.
Ерих Фром, „Изкуството да обичаш“
Със сигурност може да се каже, че не сериозността на проблемите определя дали една жена ще се излекува от неудвлетворителните отношения  или не. Независимо от специфичните особености на настоящето и миналото, преди да се излекуват, жените, които обичат прекалено силно, си приличат по характер. Но жена, която е превъзмогнала поведенския си модел да обича прекалено силно, е коренно различна от това, което е била, преди да се излекува.
Стъпките са елементарни, но не толкова лесни. Всички те са еднакво важни и са дадени в хронологичен ред:
1. Потърсете помощ.
2.  Гледайте на възстановяването си като на най-важното нещо в живота си.
3.  Намерете си група за подкрепа от равни, които ви разбират.
4.  Развивайте всекидневно духовността си чрез практика.
5. Престанете да ръководите и контролирате другите.
6.  Старайте се да не бъдете въвлечени в игри.
7.  Изправете се храбро пред своите проблеми и недостатъци.
8. Поощрявайте проявата на всяка ваша потребност.
9. Станете егоистка.
10.  Споделете с други онова, което сте преживели и научили.
Една по една ще разгледаме какво представляват тези стъпки, какво изискват, защо са необходими и какви са последствията им.
1. Потърсете помощ.
Какво означава това?
Първата стъпка към осъществяването на това решение може да включва всичко – от вземане на подходяща книга от библиотеката (за което ще се окаже, че ви е нужна огромна смелост; струва ви се, че всички ви гледат!), до посещение при психотерапевт. Може да означава анонимно обаждане по телефон на доверието, за да споделите онова, което така старателно сте се опитвали да пазите в тайна. В основни линии под търсене на помощ имам предвид да направите нещо, да направите първата стъпка.
Какво изисква търсенето на помощ?
За да потърсите помощ, ще се наложи да се откажете, поне и временно, от идеята, че можете да се справите сама. Трябва да погледнете реалността в лицето и да си признаете, че независимо от добрите ви желания с времето нещата са се влошили още повече и вие не сте способна да се справите с проблема. Това означава да бъдете много честна пред себе си. За съжаление при повечето от нас честността идва само когато животът ни е нанесъл такава поредица от удари, че сме се озовали на колене и сме останали без дъх.
Търсенето на помощ, както и процесът на психотерапията не изискват да прекъснете настоящата си връзка, ако имате такава. Докато следвате хронологически стъпките от една до девет, вашите взаимоотношения ще се развиват по естествен път. Когато при мен идват жени, те често искат да прекратят връзката си, преди да са се излекували, което означава, че те или ще се върнат отново към нея, или ще започнат нова, също така нездравословна връзка. Следването на тези стъпки променя перспективите. Оставането с партньора престава да бъде Проблемът, а раздялата престава да бъде Разрешението. Вместо това връзката става едно от многото съображения, които оформят цялостната картина на живота на двамата партньори.
Защо е необходимо да потърсите помощ?
Необходимо е, защото вече сте се опитвали многократно да оправите нещата и нито един от опитите ви не се е увенчал с успех. Въпреки че те са допринасяли за известно облекчение, общият резултат е само прогресивно влошаване. Тънкостта тук се крие във факта, че вие вероятно не осъзнавате колко се е влошило положението, защото без съмнение отричате един куп неща в живота си. Точно в това се състои същността на заболяването. Например безброй пъти мои пациентки жени са ми казвали, че децата им нямат представа какво става вкъщи, защото спят по време на нощните скандали.
Това е характерен пример за самозащитно отричане на действителността. Ако тези жени не отричаха факта, че децата им наистина страдат, те щяха да бъдат обзети от прекалена вина и угризения. От друга страна, отричането им пречи да вникнат в сериозността на проблема и да потърсят нужната помощ.
Какво предполага търсенето на помощ?
Едно от най-страшните ви опасения е, че връзката ви, ако има такава, може да приключи. Това определено не е вярно, но аз мога да ви гарантирам, че ако следвате посочените стъпки, връзката или ще се подобри, или ще свърши. И тя, и вие няма да сте вече същите.
Другото ви опасение е, че тайната ви не е вече тайна. Една жена, потърсила вече помощ, едва ли ще съжалява, че го е направила, но страхът преди това е огромен.
За много жени помощта отвън дори не е и вариант. За тях това би бил един ненужен риск в една вече опасна ситуация. „Не исках да го ядосам“ е класическият отговор на битата жена, запитана защо не е извикала полиция. Един дълбок и неразбираем страх да не направи нещата по-лоши и колкото и странно да звучи, убеждението й, че все още е в състояние да контролира положението, могат да са причините да не потърси помощ от хората, които са в състояние да й помогнат. Това важи и при не особено драматични ситуации. Една отчаяна жена може да не иска да се подлага •на опасности, защото хладната незаинтересованост на мъжа й „не е чак толкова лоша“. Тя си казва, че той всъщност е добър човек, че не притежава повечето от лошите черти, които вижда у съпрузите на приятелките си, и тя се примирява с несъществуващия сексуален живот, с неговото обезкуражаващо отношение към ентусиазма й, с прекалената му заетост със спорт през всеки свободен и за двамата момент. От нейна страна това не е толерантност. Това е липса на вяра, че връзката им ще надживее нежеланието й да продължава да чака търпеливо за неговото внимание, а най-вече това е липса на увереност, че тя заслужава повече щастие от това, което получава. А това е ключов момент във възстановяването. Заслужавате ли повече, отколкото ви дава настоящето? Какво сте готови да направите, за да го подобрите? Започнете от началото и потърсете помощ.
2.Приемете своето възстановяване като най-важното нещо в живота си
Какво означава това?
Да приемете своето възстановяване като най-важното нещо в живота си означава, че независимо какво се изисква, вие сте готови да предприемете стъпките, необходими да си помогнете. Ако това ви звучи крайно, помислете на какво сте била готова, за да го промените, за да му помогнете да се възстанови. И след това насочете тази енергия към себе си. Магическата формула е, че въпреки усилията вие не можете да го промените, но можете със същия разход на енергия да промените себе си. И така използвайте силите си там, където ще има някаква полза – върху собствения си живот!
Какво се изисква, за да приемете своето възстановяване като най-важното нещо в живота си?
Необходимо е едно пълно себеотдаване. Това вероятно ще е първият път в живота ви, когато ще погледнете на себе си като на нещо наистина важно, напълно заслужаващо цялото ви внимание и грижи. Сигурно ще ви е много трудно да го направите, но ако посещавате редовно терапевта си и сбирките на вашата група, ще получавате помощ, която ще ви научи как да цените и развивате вашето добро съществуване. Без да усетите, оздравителният процес ще започне. Много скоро ще се почувствате така добре, че ще искате да продължите.
Трябва да проявите желание да продължавате да изразходвате време и пари. Ако ви се свиди, ако ви се струва прахосване на време и пари за собственото ви възстановяване, припомнете си колко много време и пари сте изразходвали в опитите си да закрепите връзката си или да я приключите. Пиенето, вземането на успокоителни, тъпченето с храна, предприемането на пътешествия, за да се махнете от всичко това, купуването на нови вещи на мястото на счупените при някой скандал, отсъствия от работа, безкрайни междуградски разговори с него или с някого другиго, който се надявате да ви разбере, купуването на подаръци за одобряване, купуването на подаръци за себе си, за да си помогнете да забравите, дните и нощите, прекарани в сълзи заради него, занемаряването на собственото си здраве, докато наистина се разболеете – списъкът на начините, по които сте изразходвали време и пари, за да се поддържате в това болестно състояние, вероятно е толкова дълъг, че ако го погледнете с ръка на сърцето, ще изпитате огромно неудобство. Трябва да сте готова да вложите поне същото и за възстановяването си. То ще ви се възвърне многократно.
Защо е необходимо да приемете своето възстановяване като най-важното нещо в живота си?
Необходимо е, защото в противен случай никога няма да се излекувате и ще продължавате да правите всичко, което поддържа болестното ви състояние.
Както изучаването на нов език налага често повтаряне на новите думи и изрази, които се различават от познатия начин на изговаряне и мислене и не могат да се усвоят, ако не се повтарят редовно, така и възстановяването изисква същото. Един случаен опит да направите нещо за себе си съвсем не е достатъчен да повлияе на закостенелия начин на мислене и поведение. Без външна намеса те ще останат непроменени.
 3. Намерете си група за подкрепа от равни, които ви разбират
Какво означава това?
Група за подкрепа от равни не е случайна среща на жени, които говорят за всички ужасни неща, които мъжете са им причинили, или за жестокостта, с която животът се е отнесъл към тях. Групата е място, където се работи за собственото възстановяване. Важно е да се говори за миналите травми, но ако вие или някой друг започне да разказва дълги истории с много „той каза… и след това аз казах…“, вие сте изгубили посоката и може би дори сте в неподходяща група. Единствено самовнушението няма да предизвика възстановяване. Една добра група за подкрепа има за цел да помогне на всички и тези, които са се погрижили да се оправят и възстановят, могат да споделят с новодошлите принципите, чрез които са го постигнали.
Какво съдържа откриването на група за подкрепа от равни?
Тайната е излязла наяве. Истина е, че не всички знаят, но съществува малка група хора, която знае. 
Страхът, че другите ще узнаят, не позволява на много хора да получат помощта, която би могла да спаси живота им и отношенията с партньорите им. Помнете, че във всяка истинска група за подкрепа онова, което се обсъжда, както и вашите посещения, никога не излизат извън нея. Вашият личен живот се уважава и защитава. Ако това не е така, трябва веднага да си намерите нова група.
4.Развивайте се духовно чрез всекидневна практика
Какво означава това?
За различните хора е различно. Някои от вас веднага ще отхвърлят самата идея и сигурно ще поискат да прескочат тази стъпка.  Независимо от това дали вярвате, или не в Бога, дали търсите връзка с него, или не, пак можете да опитате тази стъпка. Да се развивате духовно всъщност означава да следвате пътя, който сте избрали. Дори и ако сте абсолютна атеистка, това не ви пречи да се насладите на залеза или на друга природна гледка, както и на спокойствието по време на разходка. Тази стъпка включва всичко, което разширява вашите хоризонти. Установете какво ви носи мир и ведрина и отделете известно време, поне половин час на ден, за да го упражнявате. Независимо колко обезсърчаващо изглежда, това може да ви донесе облекчение и дори удобство.
Ако не сте сигурна дали съществува нещо като висша сила във вселената, опитайте се да действате така, сякаш вярвате в това, дори и да не вярвате. Прехвърлянето на нещата, с които не можем да се справим, на по-висши сили от нас, може да ни донесе огромно успокоение. 
Да се развивате духовно независимо от религията, която изповядвате, означава в основни линии да се откажете от упоритостта, от решимостта да накарате нещата да стават по начина, по който вие смятате, че би трябвало да стават. Вместо това трябва да приемете факта, че всъщност не знаете кое е най-доброто за вас или за другия човек в дадена ситуация. Може да съществуват изходи и решения, за които не сте подозирали, или това, от което сте се страхували и сте се опитвали всячески да предотвратите, е точно онова, от което се нуждаете. Упоритостта означава да вярвате, че имате всички готови отговори. Като отказвате да упорствате, разкривате желание да изчакате някой да ви покаже пътя. Означава още да забравите страха (всяко „ами ако“) и отчаянието (всяко „само ако“) и да ги замените с положителни мисли за вашия живот.
Какво е необходимо, за да се развивате духовно?
Необходимо е първо желание, а не вяра. Много често след желанието идва и вярата. Ако не искате вяра, вероятно няма да я имате, но въпреки това ще намерите повече покой, отколкото сте имали преди.
За да преодолеете стария начин на мислене и чувстване и за да замените сегашните си вярвания с нови, се налага да се научите да изричате твърдения. Изричането на положителни твърдения може да промени живота ви, независимо дали вярвате в по-висша сила, или не. Използвайте някои от твърденията, дадени в Приложението, или още по-добре – измислете си сама свои собствени. Направете ги изцяло положителни и ги повтаряйте при всяка възможност наум или на висок глас. За да започнете, ще ви дам един пример: „Вече не страдам. Животът ми е изпълнен с радост, просперитет и удовлетворение“.
Защо е необходимо да се развивате духовно?
Без духовно развитие е почти невъзможно да се откажете от ръководенето и контролирането и да повярвате, че нещата могат да станат и по този начин.
Духовната практика ще ви успокои и ще ви помогне да промените ситуацията си от положение на жертва в посока към промяна и развитие.
Тя е източник на сила при криза. Когато чувствата и обстоятелствата ви смазват, имате нужда от опора, по-силна от вас, на която да се облегнете.
Без духовно развитие е почти невъзможно да се откажете от себеналагането, а без да се откажете от себеналагането, няма да можете да преминете към следващата стъпка. Няма да престанете да ръководите и контролирате мъжа във вашия живот, защото все още вярвате, че това е ваше задължение. Няма да можете да предоставите контрола над неговия живот на сила, по-висша от вас самата.
Какво би станало, ако се развивате духовно?
Вие сте освободена от огромната отговорност да се справяте с всичко, да контролирате партньора си, да предотвратявате нещастия.
Притежавате средства за намиране на успокоение, за което не се налага да манипулирате когото и да било какво да прави или какъв да бъде. Никой няма да се промени, за да се чувствате добре вие. Достъпът ви до духовна храна поставя живота и щастието ви под ваш контрол и ги прави по-малко уязвими от действията на другите.
5.Престанете да го напътствате и контролирате
Какво означава това?
Да престанете да го напътствате и контролирате означава да не му помагате и да не му давате съвети. Да предположим, че този вече зрял човек, на когото помагате и когото съветвате, е също като вас способен сам да си намери работа, жилище, терапевт, сбирка на „Анонимни алкохолици“ и всичко останало. Той може би просто не намира достатъчно основание да свърши сам тези неща и да се справи е проблемите си. Но когато вие се заемете с решаването на проблемите му, той ще се почувства освободен от всякаква отговорност. От този момент вие ще бъдете отговорна за неговото добруване и когато усилията ви се провалят, вие ще сте тази, която той ще обвини.
Да не го ръководите и напътствате означава да престанете да го поощрявате и възхвалявате. Съществува голяма вероятност да сте използвали тези методи, за да го накарате да изпълни някое ваше желание, което означава, че те вече са станали инструменти за манипулирането му. Да хвалите и окуражавате е много подобно на това да подтиквате, което значи, че се опитвате отново да поемете управлението на живота му. Помислете защо хвалите нещо, което е направил? Дали за да повдигнете самочувствието му? Това е манипулиране. Дали за да го накарате да продължи в същата посока? Това е манипулиране. Дали за да го накарате да разбере колко се гордеете с него? Това за него може да се окаже бреме. Оставете го да почувства сам удовлетворение от собствените си постижения. В противен случай сте опасно близко до ролята на майка. Той няма нужда от друга майка (няма значение колко лоша е била неговата!), а още по-малко вие самата имате нужда от такова дете.
Да престанете да напътствате и контролирате означава да престанете да го наблюдавате. Обръщайте по-малко внимание на това, което прави той, и повече на вашия живот. В началото партньорът ви ще се опита да ви принуди да се чувствате отговорна за резултатите. За него нещата могат изведнъж да се влошат. Няма значение! Неговите проблеми са.си негова работа, а не ваша. Оставете го да поеме изцяло отговорността за проблемите и решенията си. Стойте настрана от това. (Ще ви бъде по-лесно да не му обръщате внимание, ако се заемете със собствения си живот и духовното си усъвършенстване.)
Означава също и откъсване. Откъсването изисква разграничаване на вашето Аз от неговите чувства и особено от неговите действия и техните резултати. То изисква да му позволите да се справи с последиците от постъпките си, като не му спестявате нищо от трудностите. Можете да продължите да се грижите за него, но не и да поемате грижите му. Позволете му да намери своя собствен път, така както вие се опитвате да намерите своя.
Как да престанете да го напътствате и контролирате?
Това изисква да се научите да казвате не и да не правите нищо. Това е една от най-трудните задачи, с която ще се сблъскате. Когато животът му стане неуправляем, когато всичко във вас иска да вземе надмощие, да съветва, да окуражава, да манипулира ситуацията по ваш начин, трябва да се научите да се въздържате, да зачитате другия човек достатъчно, за да му позволите той да положи усилията, а не вие.
Това изисква да се изправите срещу собствените си страхове — какво би могло да се случи с него или с вашата връзка, ако престанете да упражнявате контрол над всичко – и след това да се опитате да ги преодолеете.
Това изисква да използвате разума си, за да устоите на страха. Вашето духовно развитие е особено важно, за да надмогнете убеждението, че вие трябва да се справите с всичко. Можете да почувствате отказа да ръководите другите почти физически силно, като падане от скала. Усещането, че сте загубили контрол над себе си, когато освободите останалите от вашите опити да ги ръководите, може да ви стресне. Тук вашата психическа нагласа трябва да ви дойде на помощ, защото вместо да се почувствате излишна, отказвайки се от контрола над тези, които обичате, вие можете да насочите усилията си за по-съзидателни неща.
Това изисква да погледнете смело нещата такива, каквито са, а не такива, каквито ви се иска да бъдат. Когато се откажете от контрола и напътствията, вие ще трябва да се откажете също и от мисълта, че „когато той се промени, аз ще бъда щастлива“. Той може никога да не се промени. Вие трябва да престанете с опитите да го промените. И да се научите да сте щастлива независимо от всичко.
Защо е важно да престанете да го напътствате и контролирате?
Докато сте се концентрирали безпомощно върху опитите си да промените някого (а ние винаги сме безпомощни, когато се опитваме да контролираме другите, а не себе си), вие не можете да използвате енергията си за самата вас. За съжаление да промениш някого другиго винаги изглежда по-привлекателно, отколкото да работиш върху себе си. Ето защо докато не се откажем от предишните си намерения, никога няма да успеем в новата насока.
До голяма степен лудостта и отчаянието, които изпитвате, се дължат на желанието ви да контролирате нещо, което не е по силите ви. Помислете за всички опити, които сте правили: безкрайните разговори, молбите, подкупите, може би и насилие, всички пътища, които сте опитали и които не са довели до никакъв резултат. Припомнете си как сте се чувствали след всеки неуспешен опит. Вашето самоуважение се е понижило с една степен, вие сте станала по-нервна, по-безпомощна, по-недоволна. Единственият начин да излезете от това положение е да престанете с опитите да контролирате онова, което не можете – него и неговия живот.
И последно – налага се да престанете, защото е почти сигурно, че той никога няма да се промени под ваше давление. Това,- което е сигурно, е, че неговите проблеми ще започнат да изглеждат като ваши и вие ще се окажете впримчени в тях. Дори и ако той се опита да ви предразположи с обещания за промяна от негова страна, съществува реална опасност той не само да се върне към предишното си държане, но и да се настрои срещу вас. Запомнете: ако вие сте причината да се откаже от някои свои навици, вие също ще бъдете причината той да се върне към тях.
Какви са последиците, когато престанете да го ръководите и контролирате?
Той може силно да се разгневи и да ви обвини, че вече не се интересувате от него. Този гняв се поражда от паниката, че трябва да стане отговорен за собствения си живот. Докато може да се кара с вас, да ви дава обещания или да се опитва да ви спечели отново, борбата се води с вас, извън него самия. (Звучи познато, нали? Това важи също и за вас, докато се борите с него.)
Може да се окаже, че няма да останат много теми за разговор, след като придумването, споренето, заплахите, караниците и одобряването изчезнат. Това е добре. Повтаряйте си го сама на себе си в тишината.
Много е вероятно, след като веднъж престанете да го напътствате и контролирате, голяма част от вашата енергия да се освободи и вие ще можете да я използвате за собственото си развитие. Важно е да се знае, че изкушението да се занимавате с някого извън вас няма да изчезне. Потискайте тези желания и се концентрирайте върху себе си.
Би трябвало да спомена, че когато се откажете от ролята да се грижите за живота на партньора си, нещата могат да стана хаотични и някои хора, които не разбират какво правите (или не правите), ще започнат да ви критикуват. Опитайте се да не се засягате и не влизайте в подробни обяснения. По-добре им препоръчайте да прочетат тази книга, след което променете темата. Ако те продължават да настояват, опитайте се да ги избягвате за известно време.
Една от последиците, когато престанете да напътствате и контролирате другите, е, че ще изоставите ролята „да бъдете полезна“, но по-странното в случая е, че това е най-полезното нещо, което можете да направите за човека, когото обичате.
Робин Норууд „Параноя на страстта „
Следва ………….