Копнежът за определен тип храни – Какво означава? 1 част

Копнежът за определен тип храни – Какво означава? 1 част

1 част

1. Копнежът за шоколад – Глад за любов
Шоколадът съдържа същото вещество, което мозъкът създава, когато изпитваме романтична любов.Това е фенилетиламин, който има едни и същи качества независимо дали се намира в шоколада или мозъка.
Фенилетиламинът има мощно влияние върху настроението и се използва като лекарство.
Защо копнеем за шоколад до такава степен ?

 • Любовта и емоционалните привързвания са много важни за жените, а шоколадът поражда чувството, че сте обичани, ценени и разбрани.
 • Хормоналните промени по време на месечния цикъл предизвикват копнежите за шоколад.
 • Повече жени, отколкото мъже, търсят помощ за депресията си и шоколадът е прекрасен, макар и временен, антидепресант.
 • Жените , които вършат твърде много неща в ежедневието и се опитват да живеят като супер герои, понякога използват шоколад, за да си набавят енергия.

Шокохолиците (за да видиш дали си шокохолик, направи теста тук https://katyapetrova.weebly.com/105710901072109010801080/7702265  ) обикновено са тези , които искат живота да е един постоянен любовен роман. Ние често имаме нереалистични очаквания за връзките, очаквайки червени рози, любовни песни и поезия. Когато тези очаквания са потъпкани, често се чувстваме разочарован. Някои романтици шокохолици са нещастни от своя интимен живот, защото те постоянно избират неподходящи или несъвместими партньори.
Когато сме влюбени, ние доста често губим апетита си, чувствайки, че емоциите ни имат предимство пред всички останали ежедневни проблеми. Ние копнеем за шоколад, защото искаме тези прекрасни чувства на любовта. Копнежите за шоколад, които се коренят в неудовлетворени желания за любов,се превръщат във физически копнежи, когато се отнасяме към себе си по нелюбящ начин. Нивото на серотонин и енергия намалява от изпълнените със стрес дни, прекалено претоварени графици, нездравословно хранене и липсата на време за упражнения и когато се обърнем към шоколад, ние се чувстваме по-добре.
Трайното лечение на копнежите за шоколад идва отвътре навън. Това означава да удовлетворите своята потребност от любов, като се отнасяте към себе си така, сякаш сте най-специалният човек на света / което сте вие ! /. Това означава да споделите с партньора си какво приемате и не приемате във вашата връзка, означава също да се откажете от връзка, която е насилствена по някакъв начин. Останете влюбени в живота си, като разширите “ усещането за пеперуди “ в стомаха си. Всеки път, когато се почуствате необичани, отидете някъде на тихо място и напълно се съсредоточете върху себе си . Потърсете и най-лекото трепване на пеперуди в стомаха си, чувството,че точно сега ще отворите прекрасен подарък или сте спечелили от лотарията. Съзнателно разширете това чувство, все едно се носите върху него в небето. Скоро сърцето ви ще омекне и ще се стопли. Ще изпитате чувства, подобни на тези, когато сте влюбени отскоро. Това са чувствата, които се опитвате да възпроизведете, когато ядете шоколад. С практиката ще можете да оставате в това състояние на романтична любов по цял ден, всеки ден .
Важно е да си казвате следните утвърждения :
– Заслужавам любов.
– Влюбен/а съм любовта сияе през мен.
– Цялото ми тяло е в състояние на блаженство.
– Аз съм любящ/а и обичан/а точно в този миг.
– Привличам любящи хора в живота си.
– Приятелите ми са любящи , щедри и мили.
– Заслужавам любов за това , че съм този/тази която съм/който съм.
– Искам това, което ми е необходимо в своите връзки.
– Искам, получавам и слушам Божествените напътствия по отношение на своите връзки.
2. Копнежи за млечни продукти – Храните антидепресантиМлечните продукти имат съставки, които влияят на настроението.

 • Тирамин – вазоактивна субстанция, намираща се в големи количества в кашкавала. Действа като стимулант.
 • Холин – основна съставка на млякото, която има успокояващ ефект върху тялото.
 • L -триптофан – друг свойствен елемент на млякото. Когато млечните продукти се съчетават с въглехидрати, L -триптофанът предизвиква производството на мозъчното вещество серотонин.Това поражда приятно усещане. Често срещани комбинации от млечни продукти с въглехидрати са сладоледът, овкусеният йогурт, пицата и макароните със сирене.
 • Освен това захарта в млечните продукти повишава енергията и настроението,и кремообразната и гладка консистенция действа успокоително.

Често срещаните копнежи за млечни продукти са глад за сладолед, сирене, заквасена сметана, млечни сосове и кремообразни салати с добавки сирена.
Стратегии за облекчаване на депресията :

 1. Потърсете професионална помощ, ако е необходимо – Депресията може да се превърне в рак от емоционални заболявания, ако се остави неизлекувана.
 2. Решете всичките си проблеми свързани със скръбта – Депресията може да произлиза от скръб при голяма загуба. Независимо дали загубата е малка или голяма, когато се борим с процеса на скърбене, ние удължаваме депресията.
 3. Направете си хранително балансирана диета – Понякога депресията е резултат от недостиг на витамини и минерали .
 4. Запишете чувствата си в личен дневник – Понякога депресията се предизвиква от объркване или противоречиви чувства. Когато пренесете мислите си на хартия обаче, нелогичните идеи, които пораждат объркването, понякога сякаш отскачат от страницата. Когато пишете в дневника си, освободете всички грижи, свързани с граматика, пунктоация или правопис.
 5. Правете упражнения -Това определено е една от най-добрите техники за преборване на депресията.

Утвърждения за копнежите за млечни продукти:
– Аз съм в безопасност и сигурност.
– Давам на себе си разрешение да се отпусна.
– Всичките ми потребности са удовлетворени в момента.
– Няма проблем да бъда открит/а пред другите.
– Позволявам на истинския си Аз да се прояви.
3.Солените джънк храни – Стрес, гняв и тревожностКопнеж за нещо солено – Няма нищо нередно в копнежа ни за сол, тялото ни търси хомеостазата на съотношението между кръвта и солта в него. Ако спрем да ядем сол, то ще реагира като изхвърля вода, така че да можем да поддържаме същите съотношения. Този механизъм е невероятно точен – ако напълно изхвърлим натрия от диетата се, в крайна сметка ще умрем от обезводняване.
Копнеж за нещо хрупкаво – се дължи на стреса от нашия живот. Шефа ви крещи, работата не върви, целите ви не са постигнати. Всички тези източници ви “ изяждат „, като на свой ред ви карат да гризете нещо хрупкаво. Солена бисквитка,малко пуканки, чипс – като удрянето на боксова круша, вие можете да излеете раздразнението и стреса си на “ жертвата “ в устата си.
Хрупане с гняв – освен напрежението, ние копнеем за хрупкави храни, когато гневът ни стане непоносим. Под епизодите на преяждане с чипс е скрит огромен яд, който е плашещ.
Насоченият навътре гняв е равен на депресия – Жените никога не са научават как ефективно да управляват тази най – силна емоция – гневът. А гневът е нормална и естествена реакция и при двата пола. Ние се гневим когато се родим, поради травмиращото раждане ; гневни сме като бебетата, когато сме гладни, жадни , подмокрени или уморени. В своето чисто състояние гневът е гориво на една невероятно красива емоция, която наричаме страст . Грозната страна на гнева се появява , когато той се задържа дълго време.Тогава той се превръща в свое загнило и изкривено копие.
9 начина да намалим копнежите за солени джънк храни

 1. Яжте хрупкави зеленчуци, натопени в някакъв нискокалоричен и нискомаслен салатен дресинг – вместо чипс си вземете морковени пръчици, натопени в овкусен сос например.
 2. Запитайте се : Наистина ли копнея за хрупкави, солени храни или по-скоро за мазнини ?
 3. Ако сте разгневени на някой друг, осъзнайте, че няма никаква логика да наказвате себе си, като преяждате с нездравословни храни – Излейте гнева си по друг начин ( например с упражнения ),вместо да вредите на себе си, като се тъпчете с тази храна.
 4. Обърнете внимание на източника на своя стрес, напрежение или тревожност – Когато става дума за справяне с глада, най-доброто разрешение е да излекувате източника на проблема.
 5. Слагайте минимално количество сол върху храната, след като я сервират, вместо да слагате сол, докато готвите.
 6. Правете упражнения.
 7. Изхвърлете изкушенията или се отдалечете от хрупкавите джънк храни, докато се борите с източника на своя гняв.
 8. Поговорете с някого.
 9. Запишете чувствата си – Проведено е проучване сред 535 жени в университета в Тенеси и са установили, че жените които записват своите гневни мисли в дневник са сред най-здравите.

Утвърждения за копнежите за солени храни :
– Цялото напрежение напусна тялото ми.
– Прощавам на себе си и на другите.
– Давам си разрешение да се освободя от обвиненията.
– Грижа се отлично за себе си.
– Приятелите ми са любящи , грижливи и даващи.
Следва продължение :…….
Източник : Дорийн Върчу- “ Постянният глад „