Копнежът за определен тип храни – Какво означава? 3 част

Копнежът за определен тип храни – Какво означава? 3 част

3 част

1. Бисквити , торти и пайове – Глад за прегръдки удоволствие и успокоение. Копнежите за сладки въглехидрати са подобни на тези за хляб, ориз и макарони. Тяхната дъвчаща, мека структура действа като ядивна преграда. Въпреки това копнежът за сладки въглехидрати, представя друг елемент, който отличава тази хранителна категория от неподсладения хляб. Той е признак за желание за утеха и успокоение, както апетитът за хляба, но може да е знак и за съпротивление срещу нещо ( протакане ) и да е свързан с чувства, подобни на тези на наранено дете , което има нужда от прегръдка от мама.
Когато храната е любов
Някои предпочитания за сладки неща стават навик, защото те често са били награди за добро поведение в детството под форма на някаква почерпка. Ако имате непреодолим копнеж за бисквити, торти или пай, може да искате да си спомните за детските преживявания, когато вероятно сте били възнаграждавани с тези награди.
Запитайте се :

 1. Спомням ли си дали родителите или някой друг са ме подкупвали със сладки възнаграждения, за да свърша задълженията си или домашните си ?
 2. Някой давал ли ми е торта, защото съм бил/а добро дете ?
 3. Съседите възнаграждавали ли са ме с бисквити, защото съм помогнал/а с нещо ?
 4. Някой давал ли ми е сладки неща, за да ме укроти,когато съм плачел/а или съм бил/а разстроен/а ?
 5. Когато отивах да пазарувам с майка си, тя спираше ли на „сладкия щанд“, за да ми купи бисквити ?
 6. Научил/а ли съм да свързвам рождените дни, празници и други специални събития с торта, бисквити и пай ?
 7. Чувствам ли се обичан/а, когато някой приготви торта или изпече някакви бисквити за мен ?
 8. Свързвам ли миризмата на печени бисквити с чувството за любов и удоволствие ?
 9. Възнаграждавам ли собствените си деца или други любими хора, като им пека или купувам бисквити или торти ?

Начини да се борим с копнежа за бисквити , сладки , торта и пай :

 • Излекувайте самоувереността си – Ядящите за самоувереност хора са особено податливи на глада за бисквити и сладки. Обикновено съществуват неразрешени проблеми от детството, които изискват вашето признание и внимание. Какви послания сте възприели в детството си, които да влияят на самоувереността ви в момента ? Като възрастни хора, вие можете да излекувате самоувереността си , като постоянно се отнасяте към себе си по любящи начини, например :
 • Да се предпазвате от негативността – Избягвайте всякакви негативни нападки към себе си. Вашето подсъзнание вярва във всяка дума , която кажете за себе си, независимо дали се шегувате или не.
 • Грижете се отлично за тялото си – Спортувайте, хранете се балансирано и спете нормално.
 • Давайте много прегръдки – Признайте успеха си пред себе си. Казвайте си комплименти, напишете любовно писмо към себе си. Станете своя собствен най-добър приятел.
 • Възнаграждавайте се с нехранителни награди.
 • Внимавайте за черно-бялото си мислене – Това е безкомпромисното желание винаги да завършвате започнатото нещо, независимо дали е здравословно или не. Например, отваряте кутия с бисквити, с намерението да изядете една, но неусетно изяждате половината или повече от кутията. Този процес на мислене – “ всичко или нищо“ – се свързва с вманиачеността и много видове пристрастявания.

Утвърждения за копнежите за бисквити , сладки , торти и пайове :

 • Аз съм обичан/а и обичлив/а.
 • Аз съм добър човек и другите хора харесват този/тази, който / която съм.
 • Няма проблеми да си давам прегръдки и признателност на себе си.
 • Когато аз печеля , печелят и другите.
 • Сега съм обгърнат/а от топлина и прекрасна любов.
 • Каквото и да се случва то зависи от мен !

2 . Глад за бонбони – Сладки приключения , награди и развлечения. Едно проучване сравнило 40 души, копнеещи за бонбони и 40, които не се интересуват от тях. Не са били открити съществени разлики по отношение на количеството калории, въглехидрати, протеини или мазнини, които двете групи нормално приемали. Имало само една разлика между тях : копнеещите за бонбони изпитвали повече скука и по-малко стрес от групата, която не копнеела за бонбони .
Сладките неща – най-ранният копнеж
Няколко изследователи са изучавали вроденото желания за сладки храни в малките деца. Новородените са имали избор от подсладена течност или вода. Коя напитка, според вас, са избрали бебетата ? Дори новородените на един ден пили повече, когато им била дадена сладка течност. Много изследователи правят изводи от проучвания като това, че имаме вродено предпочитание към сладките неща Човешкият ни апетит за сладки храни може да се е проявил при древните ни прадеди.
Начини да се борим с копнежа за сладки храни :

 • Купувайте си плодове от място, на което имате доверие.
 • Дръжте плодове под ръка.
 • Направете плодовете специална почерпка – Трябва да направим плодовете привлекателни. Сложете малко овкусен нискомаслен йогурт върху тях и се получава прекрасен десерт.
 • Опитайте замразени плодове.
 • Избягвайте да преяждате с нискомаслени сладки неща.
 • Изправете се смело пред скритите си емоционални проблеми.
 • Избягвайте да държите сладки неща под ръка или на видно място.
 • Позволявайте си умерени количества бонбони.
 • Купувайте си бонбони на бройка.
 • Осъзнавайте мисленето от типа “ всичко или нищо „.

Утвърждения за копнеещите за сладки неща :
– Времето е неограничен ресурс.
– Имам достатъчно енергия, за да осъществя всичките си цели.
– Живея живота си в съответствие с вътрешния си глас.
– Вярвам на интуицията си , която ме води и напътства.
– Няма проблем да потърся отдих и забавления.
3. Мазни храни – Запълване на празнотатаСъдържанието на мазнини в храната, за която копнеем, има голямо значение. Постоянното ядене на мазни храни сигнализира за страх от от това да се чувстваме празни. Копнеещите за мазно хора често дълбоко се страхуват от нещо, дали да бъдат сами, да се изправят пред истината, да поемат отговорност или да направят промени. Тези страхове и несигурност се потискат от постоянно пълния стомах .
Копнежите за мазни храни обхващат бургерите, меките пържени картофи или лучените кръгчета и меките пържени храни. Мазните меса, като меко пържено пиле, стековете и свинско месо, също спадат в тази категория. Празнотата, от която ядящите мазно хора се страхуват, произлиза от липсата на значение или цел в живота им. Често тези хора биха искали да променят кариерата си или да продължат образованието си, но се страхуват от провал или промяна. Мазнината изпълва стомаха и блокира осъзнаването на усещането за празнота. Но щом стомахът се изпразни, копнежът за мазни храни се връща отново.
Копнеещите за мазни храни хора често живеят болезнен живот. Те понякога се настройват, че другите хора ще ги наранят, емоционално или физически. Те нараняват или предават себе си. И често не знаят, че имат правото да настояват това лошо отношение да престане. Те също се страхуват да отстояват себе си и да кажат “ Не ! Нараняваш ме ! „
Превъзмогване на копнежа за нещо мазно
Копнеещите за нещо мазно хора преминават през особено болезнена борба, защото те притъпяват своето усещани за празнота с приемането на храни , които буквално им гарантират допълнителни килограми . С излишното тегло се появява някаква форма на социално отлъчване и предразсъдъци, вкл. дискриминация на работното място, негативно отношение от интимни партньори и усещане, че сме невидими членове на обществото. Тези сигнали , че пълните хора някак не са толкова ценни, колкото слабите , са болезнени. Те карат копнеещият за мазно човек да се чувства още по-самотен и празен , което на свой ред води до копнежа за още мазна храна. За да излязат от този цикъл, тези хора имат нужда от повече кураж от всеки друг постоянно гладен човек. Празнотата в тях им пречи да се доверят на съветите на другите хора, дори когато те знаят,че от тях могат да извлекат много мъдрост.
Съвети за копнеещите за нещо мазно:

 1. Изпълнете сърцето си със субстанция – разсейте се от мисли за храна, като се заемете с подхранващи душата дейности.Те може да включват участи в група за духовно проучване, ходене на театър, концерти и др.
 2. Правете упражнения.
 3. Работете върху проблемите, предизвикващи чувствата за празнота – усещането за празнота произлиза от неразрешени проблеми от детството. Има ли нещо от вашето детство, срещу което искате да се изправите ? Някакъв болезнен гняв или вина , за които все още се държите, които да имат нужда от бързо разглеждане ? След като се изправите през проблема , чрез откровено самовглъбяване или като говорите с терапевт, се уверете, че сте то освободили от тялото и ума си.

Ако имате излишни килограми по бедрата, се запитайте “ Възможно ли е да тая неприязън към баща си ? “ Ако отговорът е “ Да „, тогава си задайте въпроса “ Какво мога да направя сега, за да се освободя от тази болка ? „
Ако сте натрупали мазнини в областта на корема, отговорете на въпроса “ Възможно ли е да тая неприязън към майка си ? “ Ако отговорът е “ Да “ , помислете “ Какви стъпки да предприема сега, за да се освободя от тази болка ? „
Утвърждения за копнеещите за нещо мазно
– Имам силата и интелигентността да вземам решение.
– Аз съм обичан/а и подсигурен/а и чувствам тези емоции дълбоко в себе си.
– Любовта на Бог живее в мен.
– Няма проблем да съм сам/а.
– Всичките ми потребности са удовлетворени в момента.
– Аз съм в безопасност ; аз съм облян/а от топла, бяла светлина.
– Аз съм отговорен/на за себе си и съм уверен/а, че другите хора осъзнават границите ми.
Източник : Дорийн Върчу – „Постоянният глад“