Копнежът за определен тип храни  – Какво означава? 2 част

Копнежът за определен тип храни – Какво означава? 2 част

2 част

1. Пикантните храни – Порив за вълнениеПодправяте ли храната си, преди още да я опитате ? Философията ви на хранене включва ли твърдението “ Колкото по – пикантно, толкова по – добре „? Храната вероятно не е единствената област от живота ви, която обичате да е пикантна. Може също да копнеете за вълнение и високо напрежение на работата, в любовта и забавления. Ако нямате достатъчно вълнения, може да насочвате това раздразнение в силен копнеж за пикантни храни.
Копнеещите за пикантни храни хора имат силно желание за нещо ново и промяна – нещо като промяна на средата чрез екзотични преживявания, свързани с яденето.
Връзката между пикантното и личността
Преяждащите с пикантна храна имат характери,които са също толкова силни, колкото подправките на храните им. Някои копнеещи за пикантни храни хора имат притъпени вкусови рецептори. Алкохолът или прекомерното пушене пречат на техните вкусови рецептори да усещат солени, кисели и пикантни вкусове. Преяждащите с пикантни храни имат нужда от повече подправки в храната си, за да достигнат до нивото, което приемат за нормално.
Тези хора често са много успешни личности. Тъй като те обичат притока, свързан с поемането на големи рискове, това са хора,които обикновено са на високи постове в своята кариера.
Подправки, които пречат на болката – Силните люти подправки стимулират мозъка да отделя облекчаващи болката вещества, които обливат и вцепеняват тялото.Това и естествен начин да търсим емоционално обезболяващо, но все пак е “ лепенка “ – временна мярка. Запитайте се : “ Какво наистина ме притеснява ? “ и “ Какво наистина искам и ми е необходимо ? “ Щом отговорите се появят , част от отговорността и любовта към вас самите е да предприемете необходимите стъпки за удовлетворяването на тези желания.
Утвърждения за копнежите за пикантни храни :
– Времето е изобилен и неограничен ресурс.
– Имам достатъчно време,за да се погрижа за всичките си потребности.
– Осъществявам мечтите си сега.
– Притежавам интелигентността и съзидателността , за да осъществя всичко, което си поставя за цел.
– Слушам и следвам вътрешният си глас.
– Заслужавам да имам живота, който искам.
– Уверявам се, че задоволявам всичките си потребности за вълнение и стимулиране.
2. Копнеж за течности – Спад и издигане на енергийния цикълТрите основни течности, за които копнеят хората, са диетичните газирани напитки, кафе и алкохол.
Диетичната кока кола и епизодите на преяждане – Тя е един от любимите стимуланти на хората, които са постоянно на диета. Газираността на диетичната кока кола помага на кофеина и на изкуствения подсладител аспартам да се задействат още по-бързо.Това е освежаваща напитка и ви изпълва с усещане за бодрост. Тя понижава и количеството магнезия в тялото ви и така предизвиква копнеж за храна.
Прекаляването с кафето – Тези хора постоянно се опитват да ободрят уморен кон – в частност себе си . Те са претоварени с нежелани отговорности, така че се опитват да се набавят енергия, достатъчна за прекалено натоварените им графици. Вместо да се вслушат във вътрешните си чувства – истинският източник на енергия – те се опитват изкуствено да предизвикат ентусиазъм за проекти, в които не вярват наистина. Някои изследователи вярват, че апетитът за кафе е нарочно предизвикан. Прекаляващите с кафе хора обикновено се събуждат сутрин , ужасени от предстоящите часове . Те често работят неща,които не отговарят на интересите и желанията им. Вътрешните чувства ви дават детайлна карта на кариерния път, който би трябвало да следвате. Медитацията и самоанализът на някое тихо място могат да ви дадат напътствия.
Влечението към алкохол – Чувствали ли сте се някога невероятно добре след като изпиете една алкохолна напитка ? След това изпивате още една и губите това чувство. В малки дози алкохола действа като стимулант, но в по-големи става депресант. Копнеещите за захар хора – тези , които искат бонбони или бисквити-понякога копнеят и за алкохол. Захарта и алкохола са почти идентични по своята молекулярна структура. Хората, които пият бира и вино, обикновена търсят стимулиращ ефект, дори когато копнеят за справяне със стреса. И двете напитки съдържат големи количества тирамин, който се създава в процеса на ферментиране. Тираминът повишава кръвното налягане и стимулира отделянето на мозъчното вещество норадреналин. Алкохолът също временно повишава нивото на серотонин в мозъка, а серотонинът е решаващ за това да се чувстваме добре. За нещастие злоупотребата с алкохол води до допълнително намаляване на нивото на серотонин. Емоционалните проблеми, които са свързани най-силно с копнежа за алкохол са : гняв, депресия, скръб, самота и срам.
Двата естествени източника на енергия са упражненията и водата. Толкова много проучвания наблягат на невероятните ползи от спортуването , че няма да навлизам в подробности. Колкото до водата ,следващият път когато енергията ви е на ниско ниво , почакайте минута , преди да си вземете почивка за кафе. Вместо това пийте вода. Водата е освежаваща и обновяваща и е невероятен източник на природна енергия. Направете водата специална напитка, като си я поднасяте в красива кристална чаша с резенче лимон отгоре !
Утвърждения за копнежите за течности :
– Имам достатъчно енергия, за да осъществя всичките си желания.
– Искам и получавам помощта на другите.
– Обичам себе си точно такъв, какъвто съм в момента.
– Приемам всичко добро в живота си.
– Освобождавам потребността да бързам .
– Мога да се отпусна и доверя на интуицията си.
– Няма проблем да отслабя защитата си.
– Прощавам на всичките си минали източници на болка и позволявам на удоволствието да навлезе в същността ми сега.
3. Ядки и фъстъчено масло – Копнеж за забавлениеВ нашият свят изпълнен със стрес, сякаш има малко време за отпускане и удоволствие. Но всички същества имат нужда от забавление. Копнежът за ядки е израз на неудовлетворената потребност от забавления и удоволствия. Веществата, които се намират в ядките, както и тяхната консистенция успокояват хората, които не се забавляват достатъчно. Лишените от забавления хора често използват ядките като бърз източник на веществата, предизвикващи усещането за удоволствие в мозъка,както и за отдушник за раздразнението или за източник на успокоение. Ядките съдържат и пиразин, който активира центъра на удоволствието в мозъка. Миризмата на току що отворен пакет ядки предоставя силна доза пиразин и голямо количество вещества на удоволствието.
Забавленията са необходимост, а не лукс. Запитайте се “ Какво е желанието на сърцето ми в момента ? „, “ Ако някой милионер подкрепи най-голямата ми мечта,какво бих правил ?, “ Каква работа бих искал да върша, дори и да няма заплата или някакъв вид заплащане, заради признанието и удовлетворението ? „

Утвърждения за копнежите за ядки
– Няма проблем да бъда добър/а към себе си.
– Следвам сърцето си , там където ме води.
– Осъзнавам , че забавленията са необходимост.
– Забавлявам се; отделям време за удоволствие и безгрижни дейности.
– Обичам да се отпускам и да оставям Вътрешното си дете да изпита неограничена наслада и свобода.
– Признак насила е да се грижа за стремежите и желанията си.
– Отговорен/а съм за задоволяването на потребностите ми; давам си разрешение да се забавлявам през деня.
4. Хляб, ориз и макарони – Утеха и успокоениеМиризмата , консистенцията, вкусът и свойствените, влияещи на настроението качества на хляба, ориза и макароните ги правят едни от най-желаните храни от стресираните, напрегнатите или изплашените хора. Скритите чувства, които ви карат да пълнеете, свързани с копнежа за тестени изделия са страх и напрежение. Напрежението не само поражда постоянен копнеж за въглехидрати, но в същото време ограничава изгарянето на телесни мазнини и го прави по – трудно.
Копнежът за хляб, особено за меки хлебни изделия, отразява потребността на тялото ни за повече нежна, любяща грижа.
Съвети за оцеляване при копнежа за въглехидрати

  • Яжте малки количества въглехидрати между храненията – когато правите това , копнежът ви за въглехидрати на следващото хранене вероятно ще бъде понижен.
  • Упражнения – една от причините,поради които копнеем за въглехидрати е, че имаме ниски нива на серотонин. Много проучвания сочат, че дори една серия упражнения повишава нивото му в мозъка и този ефект продължава цял ден.
  • Приемайте добавки с витамин В6 – това също ще държи нивото на серотонина достатъчно високо , за да се бори с копнежа ви за въглехидрати.
  • Изберете въглехидрати с ниско съдържание на мазнини.
  • Предприемете необходимите стъпки , за да намалите стреса в живота ви – Все пак стресът и напрежението водят до копнеж за успокоение, който се крие зад неконтролируемия апетит за въглехидрати. Запитай се “ Каква стъпка мога да предприема сега, която ще ми позволи да облекча отчасти стреса ?“.
  • Потърсете нехранителни средства за успокоение.

Утвърждения за копнежите за въглехидрати
– Всичко, което загубя, автоматично ще бъде заменено с нещо по – добро.
– Аз съм релаксиран/а и изпълнен/а с доверие сега.
– Освобождава напрежението си към Вселената.
– Любовта ме обгражда в този момент.
– Източника ми на любов е в самият мен и е около мен през цялото време.
– Имам достатъчно време, талант и енергия, за да постигна всичките си цели.
– Приятелите ми са любящи хора, които се отнасят добре с мен.
Следва продължение………………
Източник : Дорийн Върчу – “ Постоянният глад „