Какъв тип емоционално преяждащ човек сте? – Резултати

Какъв тип емоционално преяждащ човек сте? – Резултати

1. Епизодично преяждащ – Хората , които преяждат епизодично, веднага ще разпознаят това описание. Вие сте или епизодично преяждащ или не сте.
Определени храни предизвикват преяждане при вас. Тези храни се наричат “ пробуждащи „. Пробуждащите храни често са направени от фино бяло брашно или захар – като например сладки, макаронени изделия или хляб. Някои експерти вярват, че епизодично преяждащите хора стават неспокойни в резултат на промените в кръвната захар, настъпващи след изяждането на храни с висококалорично съдържание. Това безпокойство води до цикъл от епизоди на преяждане, които да облекчат състоянието.
Много епизодично преяждащи хора откриват, че единствения начин да контролират апетита си е като напълно избягват подбуждащите ги храни. Това е и полезен терапевтичен подход, защото често тази храна държи притиснати емоционалните проблеми на тези хора. Когато тази храна стане недостъпна за тях, емоциите свободно могат да излязат на повърхността и да бъдат разрешение. Епизодично преяждащите хора имат голяма полза, когато разтълкуват своя глад за подбуждащата ги храна. 

2. Емоционално преяждащият – Това е човек, който преяжда в отговор на силни емоции. Емоционално преяждащият често е човек, който е изключително чувствителен, състрадателен и уважаващ другите. Той е чувствителен към емоциите на другите хора и интуитивно знае кога нещо тревожи другият човек. Този тип хора често имат работа, свързана с оказването на помощ на други , като учители, терапевти или медици.
Емоционално преяждащите хора са толкова погълнати от емоциите, които са приели от другите хора, че собствените им чувства остават пренебрегнати. Тези хора ядат, за да могат да се справят с емоционалното си натоварване. Въпреки, че емоционално преяждащите хора са много способни да се грижат за другите, те най – често изцяло пренебрегват себе си. Осъзнаването на това понякога ги разстройва, тъй като те разбират, че вършат цялата работа, а никой не се грижи за техните потребности. Тогава емоционално преяждащият човек се чувства неоценен и изпълнен с негодувание. Той излива раздразнението си по най – добрия начин, който познава – като яде. Тъй като те са ориентирани навън – обръщат повече внимание на другите хора, отколкото на себе си – те могат да се свържат с чувствата си и да станат по – насочени навътре като разтълкуват желанието си храна, когато то възникне.

3. Преяждащият за самоувереност – Това е човек, който използва храната като приятел, спътник и за развлечение. Ядящият за самоувереност човек изпитва трудности при установяване на междуличностни връзки. Често тези хора се свързват с храната, книгите, животните и филмите по – добре, отколкото с другите хора. Те се чувстват неразбрани и са били наранени от хора, които са ги отхвърлили или изоставили. Много преяждащи за самоувереност хора са преминали през емоционално, физическо или сексуално насилие и са се научили от ранното си детство да не се доверяват на другите.
По-голямата част от проблемите с храненето при ядящите за самоувереност произлизат от 3 проблема:
– Те не могат да понесат мисълта да загубят най-близкия си приятел: храната. Мисълта да се откажат от преяждането със сладолед, бисквити или др. ги кара да се чувстват изоставени или уязвими. Ако не могат да използват храната за успокоение, компания и утеха, към кого тогава да се обърнат?
– Не са уверени в уменията си да водят здравословен начин на живот. Те са добре запознати с важността на здравословното хранене и упражненията. Тяхната библиотека може да е препълнена с книги за здравословен живот. Въпреки това те не вярват, че имат издръжливостта или търпението, за да спортуват постоянно. Така, че дори не се опитват.
– Те се самонаказват, като преминават през епизоди на преяждане. Те се борят с четвъртото чувство, което ги кара да пълнеят – срамът. Те поставят под въпрос своята себестойност и дълбоко в себе си се чудят дали няма нещо сбъркано в тях. През тези мигове те наказват себе си като ядат до момента, в който стомахът започва да ги боли. Преяждащите за самоувереност не вярват, че заслужават ползите от стегнато и здраво тяло.
Ядящите за самоувереност хора имат полза от подходяща терапия, отколкото от някакъв определен режим на хранене. Също много полезно за тях е да разтълкуват техните копнежи за храна, като бъдат абсолютно честни със себе си. Честността към себе си винаги повишава самоувереността на човек, а тълкуването на копнежите за храна е ефективно средство за честно признаване на тези части от нас, срещу които може да се страхуваме да се изправим.

4. Преяждащият под стрес – Този човек преяжда в отговор на третото чувство, което ни кара да дебелеем – напрежението. Две области в живота активират яденето под стрес – нещастие в работната среда на човека и неудовлетвореност от интимния живот. И двете области са трудни за промяна и обикновено са нужни време и усилия, за да бъдат променени.
Ядящите под стрес хора имат широк спектър от копнежи за храна, като всички са интуитивно подбрани, за да облекчат напрежението и раздразнението им. Те копнеят за алкохол, за да се справят с вечно обтегнатите си нерви ; за кафе и кока кола, за да повишат ентусиазма и енергията си; за шоколад, за да облекчат разочарованията си от любовният си живот; за хляб и млечни продукти, за да се успокоят; и за хрупкави солени храни, за да контролират гнева си.
Тълкуването на желанията за храна е един от начините за достигане на скритите източници на раздразнението, така че те да могат да бъдат разрешени директно. Освен това е много полезно за тях да добавят тези четири елемента към своя живот.

– Упражнения – те са един от най – лесните начини да се чувствате по-добре, да намалите стреса, да получите повече енергия, да контролирате гнева си и да намалите апетита си. Сложете ги в същата категория като къпането и гледайте на тях като на нещо, което проста трябва да правите. Никакво “ ако “ , “ и “ и “ но „.

– Забавление и отмора – Най – изразеният източник на негодувание е чувството, че всички останали могат да си починат и да се забавляват, докато ние сме натоварени с всички задължения и отговорности. Това е могъща остатъчна емоция, която носим от детството си. Много хора чувстват, че забавленията са загуба на време и признак на слабост. Но забавленията, подобно на упражненията се необходимост, а не лукс.
– Време навън – Ядящите под стрес хора обикновен водят бурен живот. Те живеят на пълни обороти от мига, в който се събудят, докато не си легнат за сън. Една игра, която може да играете всеки ден със себе си е когато шофирате, вървите, през обедната си почивка или т.н. да обърнете внимание на три неща в природата. Това може да са облак, чуруликане на птичка, залез или др. Близостта до природата бързо облекчава стреса затова е препоръчително поне веднъж дневно да сте близо до трева или дървета.

– Духовност – Когато сърцето ви е изпълнено с любов и благодарност, много малко неща могат да ви лазят по нервите.

5. Преяждащият с ефекта на снежната топка – Помислете за снежна топка, която се търкаля надолу по планински склон, като скоростта и размерът и нарастват, и ще имате представа за стила на ядящите с ефекта на снежната топка. Решителността на тези хора да се придържат към здравословна хранителна и тренировъчна програма се променя постоянно. Те демонстрират непоследователно ниво на мотивация, защото усилията им за сваляне на килограми са външно стимулирани. Тези външни източници обаче не могат просто да предоставят постоянния поток от вдъхновение, необходим за постоянни промени в хранителното поведение. Вътрешната мотивация е необходима, като трябва да е съсредоточена върху:
– Колко енергия имаме, когато ядем здравословни храни.
– Колко прекрасно е чувството да имаме стегнати мускули.
– Как упражненията успокояват напрежението и тревогите ни.
– Как уважителното отношение към нашите тела води до по -високо себеуважение.
– Фактът, че само едно мнение е от значение, що се отнася до вашето тегло – и това е вашето собствено мнение.
Ядящите с ефекта на снежната топка хора имат полза от тълкуването на копнежа за храна, защото той им помага да останат съсредоточени върху вътрешната си мотивация за ядене.

Четирите основни емоции зад емоционалното преяждане:
1. Страх – Несигурност, ходене по ръба, по-основни страхове, страх от изоставяне, общочовешки страхове, проблеми с контрола, сексуални страхове, тревога, безпокойство, депресия, лични страхове .
2. Гняв – Към друг човек, към някаква несправедливост, към себе си, чувствате се предадени, измамени или насилени.
3. Напрежение – Стрес, раздразнение, стар гняв , който се е превърнал в горчивина или омраза, ревност, нетърпение, прекаляване с работата без емоционален отдушник или забавление.
4. Срам – Обвиняване на себе си, ниска самоувереност, омраза към себе си, липса на вяра в собствената компетентност или стойност, предполагане, че другите хора няма да ви харесат, усещане, че се по-незначителни от останалите, усещане,че не заслужавате нищо добро.
Източник : Дорийн Върчу – “ Постянният глад „