Изкуството на парите: разбиране, отношение, енергия

Изкуството на парите: разбиране, отношение, енергия

Стюард Уайлд (1946 – 2013) е английски писател, известен с творбите си в областта на ню ейдж течението за развиване  на пълния  човешки потенциал. Смятан за икона в областта на метафизиката, лично е обучавал и е повлиял на големи имена като Дийпак Чопра, д-р Уейн Дайър и Луиз Хей. В своите 18 книги отделя основно място на разбирането и отношението към парите и богатството. В тази статия ще резюмираме петте стъпки, които според Стюард Уайлд ще ни помогнат да се живеем пълноценно и в охолство.
„Изобилието никога няма да бъде фактор за това колко пари имаме. То винаги е фактор за това как се чувстваме по отношение на парите, които имаме .“

1. Позитивно отношение към парите
В общия случай сме обременени от негативни разбирания за парите – „Богатите са мошеници“, „Богат се става само с далавери“, „Богатите хора не са добри“ и т.н. Истината е, че чрез подобен вътрешен диалог се самосаботираме по пътя към богатството. Ако непрекъснато подхранваме егото си с отрицателни мисли за хората с пари, на подсъзнателно ниво то никога няма да се стреми към богатството, защото дълбоко в себе си никой не мечтае да бъде измамник, лош човек или далавераджия. Трябва да се освободим от подобни мисли и да приемем, че има множество добри, щедри, честни богати хора и че можем да станем един от тях.
2. Усещане за изобилие
Ако погледнем природата, ще открием изобилие във всички нейни проявления. Затова е удивително как хората приемат бедността, недоимъка и трудностите на живота като нещо естествено. Разликата между богатите и бедните се корени най-вече в тяхното възприятие за околния свят. Благодарността за това кои сме, къде живеем и с какво разполагаме ще донесе усещането за изобилие и в нашия собствен живот. Ще настрои съзнанието ни така, че да се чувстваме добре и готови да получаваме още и още. Упражнявайте  се всеки ден да забелязвате изобилието и да му се радвате – било то в красотата на природата, в качеството на продуктите или услугите, които харесвате, в дестинациите за мечтани пътешествия…
3. Приемане, че заслужаваме
Понякога от малки чуваме фразите: „Не заслужаваш“, „Не си достатъчно добър“, „Виж другите деца“. С течение на времето у нас се заражда подсъзнателното разбиране, че наистина не сме достатъчно добри и не заслужаваме да сме богати. Случвало ли ви се е да ви почерпят и вие да отказвате; да ви подаряват нещо, което да отклонявате? Чрез тези свои действия излъчвате енергия, която показва, че нямате нужда от повече. Една  от основните нагласи, които трябва да подхраните у себе си, е, че заслужавате всичко, което животът ви предлага, и очаквате с отворени обятия следващите му дарове. Не отминавайте късмета си, посягайте да се почерпите и не отклонявайте възможностите да изкарате пари. Подавайте сигнали, че искате още и още и сте готови да получавате.
4. Заплащане за труда ни
Често се случва да правим услуги, да свършим нещо допълнително в работата или да отменим някой колега просто така. Ако развивате собствен бизнес, може би сте правили отстъпки, без дори клиентите ви да са ги поискали, а може би дори сте предложили нещо безплатно. Тези действия имат връзка със самочувствието ни. Необходимо е да фокусираме енергията си така, че да се чувстваме добре, когато таксуваме. Да бъдем убедени, че заслужаваме всяка стотинка и никоя минута от времето ни не е раздадена даром (ако не сме го възнамерявали). Не бива да приемаме, че светът също като нас няма пари или че не му достигат. Напротив – ще останете изненадани колко много имат другите хора, стига да им позволите да ви платят. Изграждайте самочувствието си и го отстоявайте, така че да получавате заплащане за всяка частица енергия, която влагате в работата си.
5. Приемане печеленето насериозно
Можем да мислим, мечтаем и да си представяме много варианти за забогатяване. Истина е една – трябва да направим нещо. Концентрирайте енергията и усилията си в стъпки, които разбирате; в неща, за които знаете, че са печеливши. Избягвайте несигурните сделки. Разменяте енергията си за пари, така че не може да я разпилявате безсмислено. Поемете отговорност за своите действия, обмислете ги и предприемайте малки, но сигурни стъпки към целта. Дръжте сметките си под контрол, оценявайте всеки проект от гледна точка на печалбата и мислете как да я увеличите възможно най-много.
Като убеден последовател на ученията за силата на личната енергия и влиянието ѝ върху околния свят, Стюард Уайлд предлага интересна смесица от практически и духовни стъпки за постигане на личното богатство. В основата им обаче се коренят двете идеи – да усещаме, живеем и излъчваме към света изобилие и с отворени обятия да получаваме още и още; да се концентрираме върху натрупване на собствената си енергия и да я влагаме в действия, които ще ни донесат приходи и печалба.

Източник: blog.brainfoza.com/mastering-of-money/