Емоционално хранене

Емоционално хранене

Цялото ви тяло, включително и апетитът ви, отразява нивото на вътрешен мир, който имате в живота си. Апетитът ви е създаден да работи като контролно табло на самолет – да ви предупреждава, когато духовното или емоционалното ви гориво намалява. Гладът е мигаща червена светлина, която сигнализира: “ Имам нужда от повече вътрешен мир“.
В миналото може да сте се опитвали да “ убиете“ апетита си с външни сили като диети, различни прахчета или хапчета. Както вероятно сте открили, това не работи за дълго.Това,което е необходимо, е да излекувате апетита си, използвайки вътрешен подход.
Не е случайно това, че копнеете за определена храна в определен момент. Ние се стремим към храни, които се надяваме, че ще ни донесат вътрешен мир. Желанието възниква поради две причини : стремеж да се почустваме по-добре емоционално или да променим енергийното си ниво. Искаме да се чувстваме по – весели и по – спокойни. По – защитен и уверени. По – малко гневни. Или изпълнени с по – малко страх.
Всяка храна, която желаете, има свойства, влияещи върху настроението или енергията , които временно ще ви върнат в състояние на хомеостаза.
Стомахът ни е центърът на нашите емоции . Ние чувстваме страх, вълнение, гняв и любов в коремната област.
– Трепет на вълнение в стомаха.
– Влюбени сте отскоро и в резултат на това сте загубили апетита.
– Интуицията ви се е проявила под формата на “ вътрешно чувство „.
– Имали сте “ топка “ в стомаха си, когато сте се чувствали нервни или ви е било страх .
– Гадело ви се е или ви е болял стомаха, когато сте били нервни.
– Чувствали сте се гладни, защото сте били самотни, огорчени или стресирани.
– Прилошало ви е от тревога.
– Не сте могли да “ преглътнете “ или “ смелите “ някоя неприятна ситуация.
– Някой се е опитал да ви нахрани с “ лъжи „.
– Били сте жадни за внимание и любов.
– Дошло ви е до “ гуша “ от някого.
Нашата интуиция или вътрешните чувства ни напътстват и водят.Този вътрешен глас е резултат от милиони години мъдрост, наследена от нашите древни прадеди.Той ни казва дали някой действа почтено, към каква кариера да се насочим, коя къща да купим, за кого да се оженим и т.н. Когато се вслушваме във вътрешните си чувства, ние винаги сме възнаградени с вътрешен мир. Когато наставленията на нашата същност изглеждат плашещи ( “ Твърде уплашен съм да се заема с кариерата на мечтите си, защото ме е страх да не се проваля .“ ), ние заглушаваме вътрешния си глас като поемаме храна и напитки в себе си.
Осем характеристики на емоционалния глад – следващият път, когато почуствате ненаситен глад, потърсете сигналите, които показват дали глада ви е емоционален или на физическа основа.
Емоционалният глад

 •        Внезапен. В един миг не си мислите за храна, а в следващата минута умирате от глад. Гладът ви се ускорява от 0 до 100 километра в час за кратък период от време.

Физическият глад  

 •  Постепенен. Стомахът ви къркори.Един час по-късно ръмжи Физическият глад постепенно ви напомня, че е време за яден .

Емоционалният глад

 • Глад за специфична храна. Вие желаете определен тип храна, като шоколад, макарони или чийзбургери. При емоционалното ядене чувствате, че имате нужда да изядете точно тази храна. Никакъв заместител не върши работа .

Физическият глад

 •  Желание за различни храни. При физическият глад може да имате предпочитания към храната, но те са гъвкави. Вие сте отворени за алтернативни избори .

Емоционалният глад

 • Започва “ над вратата„. Коренящото се в емоциите желание започва в устата и ума ви. Устата ви иска да вкуси пицата или шоколадовата поничка. Умът ви се изпълва с мисли за желаната храна.

Физическият глад

 •  Започва в стомаха. Можете да разпознаете физическия глад чрез стомашните си усещания. При него чувствате празнота, къркорене и дори болка в стомаха си.

Емоционалният глад

 • Неотложен. Емоционалният глад ви подтиква да ядете СЕГА ! Изпитвате желанието незабавно да облекчите емоционалната болка с храна.

Физическият глад

 • Търпелив. Физическият глад би предпочел да ядете скоро, но не ви заповядва да ядете точно в този момент.

Емоционалният глад

 •  Придружен от разстройваща емоция . Шефът ви е крещял, детето ви има проблеми в училище, брачната ви половинка е в лошо настроение и т.н. Емоционалният глад настъпва заедно с някаква разстройваща ситуация.

Физическият глад

 • Случва се поради физическа необходимост. Физическият глад започва, защото са минали четири или пет часа от последното ви хранен. Може да се чувствате замаяни или с понижена енергия ако сте прекалено гладни.

Емоционалният глад

 •  Предизвиква автоматично и несъзнателно ядене. Може да чувствате емоционалното ядене, така сякаш някой друг загребва от сладоледа и го слага в устата ви “ автоматично ядене „. Може и да не забележите, че току що сте изяли цял пакет бисквити „несъзнателно ядене „.

Физическият глад

 • Ядете обмислено и осъзнавате,че се храните. При физическият глад вие осъзнавате храната на вилицата си, в устата и в стомаха си. Можете съзнателно да изберете дали да изядете половин сандвич или целият .

Емоционалният глад

 •  Не престава, дори когато тялото е наситено. Емоционалното преяждане произлиза от желанието да прикриете болезнени чувства. Вие се тъпчете, за да заглушите тревожещите ви емоции, и ще ядете отново и отново, дори и да ви заболи стомаха от прекалено ядене.

Физическият глад

 • Спира, когато е задоволен. Физическият глад произлиза от желанието да заредите и подхраните тялото. Щом това намерение е осъществено, вие спирате да ядете.

Емоционалният глад

 •  Предизвиква вина заради яденето . Парадоксът на емоционалното преяждане е, че вие ядете, за да се почуствате по-добре, но в крайна сметка обвинявате себе си, че сте изяли бисквитите, тортата или чийзбургера. Обещавате да изкупите грешката си.“ Ще правя упражнения , ще мина на диета и т.н. от утре „

Физическият глад

 •  Основан на яденето като необходимост. Когато намерението зад яденето е основано на физическият глад няма вина или срам. Вие осъзнавате, че яденето , точно като дишането е задължителен елемент от живота.Необходима е практика и търпение, за да разпознавате постоянно дали гладът ви е емоционален или физически .

Четирите основни емоции зад емоционалното преяждане :
1. Страх – Несигурност, ходене по ръба, по-основни страхове, страх от изоставяне, общочовешки страхове, проблеми с контрола, сексуални страхове, тревога, безпокойство, депресия, лични страхове.
2. Гняв – Към друг човек, към някаква несправедливост, към себе си,чувствате се предадени, измамени или насилени .
3. Напрежение – Стрес, раздразнени , стар гняв, който се е превърнал в горчивина или омраза, ревност, нетърпение, прекаляване с работата без емоционален отдушник или забавление.
3. Срам – Обвиняване на себе си, ниска самоувереност, омраза към себе си, липса на вяра в собствената компетентност или стойност, предполагане, че другите хора няма да ви харесат, усещане, че се по-незначителни от останалите, усещане, че не заслужавате нищо добро.
Ако темата ви е интересна, в някоя от следващите теми ще напиша петте стъпки към намаляване на емоционалния глад.
Източник : Дорийн Върчу – “ Постоянният глад „