Сянката – тъмната ни страна

Сянката – тъмната ни страна

Знаете ли, че всеки от нас си има своята тъмна страна?
Карл.Г.Юнг е открил, че всеки човек си има своята сянка, това е онази част от нас, която е отритната, неоценена и потисната. И ние толкова умело я натикваме надълбоко в нас, че забравяме за нейното съществуване, защото не я одобряваме, не я харесваме, срамуваме се от нея и не искаме да я покажем пред света. 
Това натикване надълбоко в нас, започва в нашето детство, когато близките и обществото са ни казвали кое е правилно и кое не, как да се държим, и следвайки тези правила, скриваме тъмната си част, защото хората ще ни отхвърлят, ако я видят. Но, когато не познаваме своята сянка и нейните прояви, тя започва да се проектира върху другите – човека до нас, колеги, шеф, приятели и др. Знаеш, че лесно виждаме, когато нещо не е наред в хората, но когато е в нас, то остава невидимо, затова нашата Сянка се проявява в хората около нас, защото само така я виждаме.
Упражнение за Сянката:
Напиши на лист няколко твои качества, които много харесваш в себе си и когато си готова напиши противоположните им качества срещу тези, които написа. 
Когато си готова помисли има ли мъж/е или твои близки с тези негативни качества?
Ако имаш, това означава, че не си приела твоята Сянка.
Защо е важно да бъде приета? Защото, за да живеем в хармония, ние трябва да бъдем цялостни, а няма как да бъдем цялостни, ако не приемаме някоя част от нас. Да бъдем цялостни означава да приемем и тъмната си страна, да признаем, че съществува. И докато не я приемем тя ще ни се показва в мъжа до нас или в друг наш близък.
Живеем в дуален свят: ден-нощ, слънце-луна, представи си за момент ако нямаше нощ, а беше само ден, или имаше само слънце без луна, какво би станало? Може бе вече щяхме да сме полудели или умрели. И точно тази дуалност ни учи на баланс, да приемем и едното и другото и да бъдем цялостни.

А как да я приемем? Като си позволим да я видим и да си кажем честно ти си част от мен, аз те виждам и признавам!​